BN/DeStem weigert reactie op onwaarheden van gastopinie Brabantse Waterstof Coalitie.

                                  DE WAARHEID OVER WATERSTOF


 Op 18 juli verscheen onder de titel 'Waterstof is onmisbaar in Brabant' een gastopinie van de Brabantse Waterstof Coalitie. Hierin zitten nogal wat fouten. Waterstof is natuurlijk geen energiebron maar slechts een energiedrager. Auteur schrijft dat waterstof vooral gemaakt wordt door elektrolyse. In Nederland is dat 0 %. Jaarlijks wordt er wel 800.000 ton waterstof geproduceerd als grondstof voor onze chemische industrie. En dat gebeurt door het 'kraken' van aardgas. Dat heet dan grijze waterstof. Een chemisch proces met 25  % omzet verlies en derhalve de meest efficiënte toepassing om vervangen te worden door groene waterstof. Alleen is de waterstoflobby zo enthousiast over hun "goedkope" waterstof dat zij geen prioriteiten kan, of wil, stellen. Inmiddels zijn velen al wel zo ver om te erkennen dat personenauto's op waterstof (een batterijauto is gezien het ontbreken van de omzetverliezen door elektrolyse, waterstof comprimeren en een brandstofcel vijf keer zo efficiënt) en het terug omzetten van waterstof naar elektriciteit zeer inefficiënt is. Ook heb je voor de productie van waterstof heel veel extra windturbines op zee nodig. Voor vervanging van de zojuist genoemde 800.000 ton grijze waterstof is dat al 10.000 MW extra.
 Ook het plan om middels elektrolyse een waterstoffabriek te bouwen in Geertruidenberg is een zeer slecht plan. Dat zou namelijk inhouden dat er vanaf de Noordzee een extra hoogspanningskabel van zo'n 4000 MW moet komen. Ook zal er geen sprake zijn van goedkope waterstof uit overschotstroom. De ontwikkelaars van offshore windparken geven immers aan dat zij geen nieuwe windparken gaan bouwen als de stroomprijs verder gaat dalen. Voor de 55 kWh die nodig is om 1 kg waterstof te produceren zal dus wel betaald moeten worden. De kosten van de electrolysers komen daar nog bij.
 Interessant is het verwijt dat er in geen enkele Regionale Energie Strategie gesproken wordt over waterstof. Nu is dat is niet zo vreemd want de RES heeft tot taak het opwekken van eigen energie en waterstof is geen energiebron. Als waterstof dan toch een rol zou moeten spelen dan moet Brabant dus inzetten voor de dan benodigde extra offshore wind bovenop de huidige landelijke doelstelling van 11.000 MW. En dus dag zeggen tegen de veel duurdere zonne'parken' en windturbines op land.
 Verder geldt natuurlijk dat als iets zwaar gesubsidieerd wordt er altijd een bedrijfstak en regio wild enthousiast wordt om een subsidiegraantje mee te pikken. Maar dat heeft met een werkelijke oplossing van het klimaat- en energieprobleem natuurlijk niets te maken.

Leon Nelen
Kruisland.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom de blog kritisch over waterstof

Waterstofmaffia slaat slag in gemeente Den Helder. "Aardgasvrije" wijk met juist 50 % meer aardgasverbruik dankzij blauwe waterstof.